Демократичните сили на Беларус ще настояват Съветът за сигурност на ООН да

...
Демократичните сили на Беларус ще настояват Съветът за сигурност на ООН да
Коментари Харесай

Белоруската опозиция внася в Съвета за сигурност искане за изтегляне на руските войски

Демократичните сили на Беларус ще настояват Съветът за сигурност на ООН да обсъди незабавно евакуиране на съветските войски от страната, оповестяват от офиса на водача на опозицията Светлана Тихановска.

Изявлението е направено във връзка с решението за оставане на съветските войски в Беларус и след края на взаимните учения, съобщи организация Укринформ. Преди това Кремъл уверяваше, че съветските войски и въоръжения ще се върнат по нормалните им дислокации в Русия.

" Това значи, че белорусите през цялото това време са били лъгани, а Лукашенко е изгубил самостоятелността си при вземането на решения. Заради него Беларус губи своята субектност, а беларусите - контрола над личната си страна. " - се споделя в изказването на Тихановска.

От офиса й означават, че разполагането на съветски войски на беларуска територия нарушава конституцията и интернационалното право и заплашва сигурността на всеки жител на страната и на целия район.

" Въвличат Белорус в непозната война и я трансформират в страна-агресор. Лукашенко заплаща за поддръжката на Кремъл със суверенитета на страната - и в този момент виждаме последствията. " - се споделя още в изказването.

В него се насочва искане за незабавно евакуиране на съветските войски от територията на Беларус: " Ще настояваме този въпрос да бъде импортиран за разглеждане в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Вече изпратихме писма до страните от ЕС с оферти за нови строги наказания, които да обиден режима, а не хората. Ще проведем съвещания със прилежащите страни, с Европейския съюз, Съединени американски щати и Англия. Каквато и да е всяка последваща стъпка на Лукашенко против беларуския суверенитет, тя ще докара до най-сериозни последствия. "

Припомняме, ученията, оповестени като " инспекция на силите за реагиране на Съюзната страна ", трябваше да приключат на 20 февруари. Първоначално Лукашенко се противопоставяше на опита на Русия де погълне Беларус посредством формулата " съюзна страна ", само че откакто одобри поддръжката на Кремъл, с цел да резервира властта си при избухналите всеобщи митинги на опозицията, той одобри изискванията на Москва.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР